0252-415841

BTW / Omzetbelasting

De wet BTW / omzetbelasting is één van de ingewikkeldste belastingwetten van Nederland. Toch krijg je er als ondernemer regelmatig mee te maken. Maar je hoeft niet alle ins en outs te kennen, want die weten wij. De belastingadviseur in Lisse helpt je met praktisch advies en begeleiding.

De wet BTW / omzetbelasting is zo lastig vanwege de vele uitzonderingen. Niet voor niks zijn we dus heel alert bij onze klanten of zij wel aan deze wet (blijven) voldoen.

Voor de BTW gelden over het algemeen drie verschillende tarieven:

  • 21% - het meest voorkomende, hoge tarief.
  • 6% - voor met name etenswaren, water, boeken, antiek en diverse diensten.
  • 0% - geldt voor een aantal goederen en diensten op het gebied van visserij en bevoorrading van zeeschepen en vliegtuigen. Je hoeft dan geen BTW in rekening te brengen, maar mag wel de betaalde BTW terugvorderen.

Maar er zijn ook zaken die vrijgesteld zijn van BTW (dat is dus iets anders dan 0%). Dat zijn bijvoorbeeld postzegels, onderwijs, culturele instellingen, gezondheidszorg en nog veel meer. In dat geval mag je geen BTW heffen maar ook geen BTW terugvorderen.

Ten slotte zijn er nog zaken waarbij de BTW verlegd wordt. Dit geldt voor leveringen of diensten naar een hoofdaannemer of naar het buitenland. In dit geval wordt de af te dragen BTW verlegd naar de afnemer in het buitenland of de hoofdaannemer, maar mag je wel de betaalde BTW terugvorderen.

Een uitzondering is de assurantiebelasting. Dit is een belasting op verzekeringen en die is onlangs verhoogd naar 21%. Maar dit is geen omzetbelasting / BTW en mag dus niet teruggevorderd of verrekend worden!

Niet alleen de vele uitzonderingen maken deze wet zo ingewikkeld, maar ook het feit dat er nogal eens wijzigingen zijn in de tarieven en regelgeving. Elk jaar, maar ook gedurende het jaar, moet je alert zijn of de regels niet veranderen. Als belastingadviseur houden wij uiteraard alle wijzigingen in de gaten en houden jou daarvan op de hoogte.

 
Contact Vennestraat 11-K
2161 LE Lisse (Google Maps)
Tel: 0252 - 41 58 41
Contact

Vragen?
Heb je vragen over dit onderwerp of wil je meer weten? Bel Joost of Pascal op 0252-415841 of stuur ons een e-mail.

Email sturen